Back to Home

5 regels voor een goed financieel dashboard

Vandaag de dag is de communicatie in de meeste bedrijven gefragmenteerd: financiële communicatie voor investeerders, rekening houdend met nieuwe boekhoudnormen, toezicht op managementfuncties, boekhouding en financiën, ……

 

Steeds meer financiële afdelingen overwegen nu de mogelijkheid van een uniforme rapportage en het financiële dashboard is het belangrijkste instrument geworden om de besluitvorming te ondersteunen. Hier zijn enkele regels om te weten om goede financiële dashboards te bouwen.

1. DE BEHOEFTEN VAN DE GEBRUIKER BEGRIJPEN VOORDAT U BEGINT

Voordat u begint, moet u zich afvragen wat de aard van uw bedrijf is, de markt waarin het actief is en vooral wat de behoeften van de eindgebruiker zijn. Om de gegevens te kunnen scripten – een essentiële stap om uw financiële dashboard tot leven te brengen – moet u de context van het gebruik kennen.

 

Elk bedrijf en elke financiële sector heeft een bijzonder en uniek gebruik van zijn gegevens.

 

Door zich te concentreren op de verschillende beroepen kunnen de belangrijkste gegevens worden geïdentificeerd: de belangrijkste bronnen van inkomsten van het bedrijf (per product, per regio, per distributiekanaal, enz.), de belangrijkste bronnen van kosten van het bedrijf (vaste kosten, variabele kosten in waarde of percentage, enz.), de belangrijkste actieven van het bedrijf, enz….

 

Er is geen standaard dashboard in financiën. Elke afdeling, bedrijf, industrie heeft zijn eigen codes en het is deze pluraliteit die een hoge mate van maatwerk vereist.

 

Prise des besoins Toucan Toco

 

2. EEN FINANCIEEL DASHBOARD MAG NIET UITPUTTEND ZIJN!

Het risico van het verdrinken in de massa financiële informatie is een van de eerste valkuilen bij de ontwikkeling van een financieel dashboard. Een eerste manier om er omheen te komen is om zich te concentreren op de informatie die beschikbaar is wanneer die nodig is.

 

De tweede is om de indicatoren, of KPI’s, te prioriteren naar belangrijkheid. Een wachtwoord: kom tot de kern van de zaak. Vergeet niet dat een dashboard twee functies heeft: om de besluitvorming te ondersteunen en om het te communiceren naar managers of teams. De makers van financiële dashboards zijn vaak bang om belangrijke gegevens achter te laten. Niemand wil en kan echter de activiteit van zijn bedrijf volgen met 20 indicatoren.

 

Leonardo da Vinci schreef: “Eenvoud is de ultieme verfijning. “Een duidelijke visualisatie stelt het publiek in staat zich te concentreren op de gegevens in plaats van op het ontcijferen van een dia. Een succesvolle presentatie is een sterke boodschap, gecontextualiseerd en ondersteund door duidelijke gegevens.

 

3. PRESTATIE-INDICATOREN KIEZEN DIE EEN VERHAAL VERTELLEN

Hoe kiest u uw economische of financiële indicatoren? Ten eerste, vraag je je af wat je doel is met de ontwikkeling van een financieel dashboard? Is het om het beheer van een bepaald project te ondersteunen, om een analytische blik te werpen op de activiteit van de onderneming (management control dashboard) of, heel eenvoudig, om een visie te hebben op de belangrijkste financiële indicatoren op een bepaald moment?

 

Nieuwe technologieën in Data Visualisatie maken het mogelijk om grafieken en interactieve dashboards te genereren met boeiende ontwerpen. Dataviz maakt het eenvoudig om van de ene informatie naar de andere te navigeren en tegelijkertijd uiterst belangrijke databases te verwerken.

 

Het doel van een presentatie is niet alleen om de resultaten ervan te zeggen, maar ook om een overzicht te geven van de activiteiten. Het is noodzakelijk om in korrelgrootte te duiken en de redenen voor een specifieke fluctuatie te begrijpen. Om het publiek in staat te stellen de gegevens te begrijpen, moet er een educatieve inspanning worden geleverd om ze te contextualiseren. Dit noemen we data storytelling.

 

Elke KPI vertelt een verhaal over de activiteit van het bedrijf. Of het nu gaat om HR en over de evolutie van het personeelsbestand of om financiën in het begrijpen van de balans, alle gegevens brengen een boodschap over. Confucius zei: een beeld is duizend woorden waard. Elke grafiek moet een duidelijke en precieze boodschap bevatten om complexe informatie beter te kunnen begrijpen.

4. EEN DASHBOARD IS EEN HULPMIDDEL voor ONTWIKKELING

Uw financiële dashboard is geen doel op zich. Beschouw het als een stap in een besluitvormingsproces. Het is daarom absoluut noodzakelijk om het regelmatig bij te werken en de relevantie ervan te perfectioneren.

 

Op die manier kunnen de besluitvormers van de onderneming de besluitvormingscycli aanpassen aan het tempo van de publicatie van het dashboard en er een echt instrument van maken om de prestaties van de onderneming op te volgen.

 

Uw omgeving, uw projecten, uw doelstellingen en uw beperkingen evolueren, een goed dashboard stimuleert deze evolutie, zelfs als het deze niet begeleidt. Het is daarom belangrijk om te allen tijde te controleren of uw dashboard indicatoren bevat die altijd overeenstemmen met uw behoeften en die uw teams aanmoedigen om actie te ondernemen. Een indicator die bij een plotselinge verandering niet tot actie overgaat, is een slechte indicator.

 

5. EEN INDICATOR per SCHERM

Hoe gemakkelijker de gegevens te lezen zijn, hoe sneller ze begrepen worden. De besluitvorming wordt dan vergemakkelijkt. Bovendien zijn de lezers niet altijd bekend met het formaat van de gegevens die hun worden gepresenteerd. Het is daarom belangrijk om informatie toegankelijk te maken.

 

Een grafiek moet slechts één boodschap bevatten. Maar al te vaak presenteren dashboards tientallen indicatoren en grafieken die ervoor zorgen dat de lezer zich verliest in de chaos. Verzamel uw grafieken niet. Presenteer een idee, een visualisatie bestemd voor een scherm. Verspreid uw ideeën over meerdere dia’s.

 

Zoals u zult begrepen hebben, is het bouwen van een goed financieel dashboard niet zozeer een poging om zoveel mogelijk technische informatie te verdichten tot een zo kort mogelijk formaat, maar veeleer om het voor zoveel mogelijk mensen begrijpelijk te maken.

 

Selecteer de meest relevante informatie en stap in de schoenen van uw lezer. Het dashboard moet voor zichzelf spreken. Als u het zonder commentaar naar de ontvanger kunt sturen, is dat omdat u de oefening met succes hebt afgerond!

 

Hier vindt u de ervaring van Crédit Agricole, die heeft gekozen voor een tool voor data storytelling om haar marketing- en financiële problemen aan te pakken.

 

Ontdek ook de volledige financiële cockpit waarmee u uw oude spreadsheets kunt omzetten in eenvoudige en aantrekkelijke financiële toepassingen.

 

Charles Miglietti, president en mede-oprichter van Toucan Toco.

 

See a demo

See a demo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *