Back to Home

7 voorbeelden van Data Visualisatie

DEFINITIE :

 

Datavisualisatie heeft betrekking op het omzetten van cijfers en ruwe gegevens in visuele objecten: punten, balken,” lijnvisualisaties, kaarten, enz. Door de combinatie van gebruiksvriendelijke en esthetisch aantrekkelijke functies maken deze visualisaties onderzoek en data-analyse veel sneller en zijn ze ook een krachtig communicatiemiddel.

 

“Datavisualisatie is de kunst om gegevens op een leuke en creatieve manier weer te geven, buiten de grenzen van Excel-tabellen. In zekere zin is het alsof je cijfers op muziek zet“, legt Charles Miglietti, expert in datavisualisatie en mede-oprichter van Toucan Toco, uit.

 

Deze praktijk stelt u in staat om complexe ruwe gegevens op een interactieve, visuele manier te presenteren, zodat de lezers op een nieuwe manier naar deze informatie kunnen kijken.

 

Hoewel datavisualisatie het meest gebruikt wordt in een professionele context, zoals rapportage op verschillende vlakken, bieden sommige visualisaties een kijkje in de gegevens met betrekking tot popcultuur en alledaagse onderwerpen.

 

Hier zijn zeven voorbeelden van datavisualisatie:

 

1 – Bioscoop: Een filmplot uitleggen door middel van datavisualisatie

Inception is een Amerikaanse film, geregisseerd door Christopher Nolan en uitgebracht in 2010, die zich richt op de thema’s dromen en realiteit. De held van de film, Cobb, is een “extractor”, een agent die iemands dromen kan binnengaan en zijn geheimen kan leren kennen, die samenwerkt met anderen tijdens industriële spionagemissies.

 

Deze eenvoudige, kleurrijke en interactieve datavisualisatie biedt een gedetailleerde uitleg van het complexe plot van de film.

 

(Spoiler alert!!!)

 

data visualisation et cinéma

 

Deze visualisatie biedt een stapsgewijze uitleg van de verhaallijn en leidt de lezer door elk “droomniveau” van de film. Het helpt ons alles te begrijpen: de rol van elk personage, waar het zich bevindt en welke gebeurtenissen tegelijkertijd plaatsvinden.

 

data visualisation et cinéma

 

Blijf het perceel hier verkennen!

 

2 – Kunst: Het analyseren van de kleurenpaletten van grote kunstwerken

Arthur Buxton heeft een datavisualisatie gemaakt die een overzicht laat zien van de kleurenpaletten die tien schilders, waaronder Monet, Gauguin en Cézanne, over een periode van tien jaar hebben gebruikt.

 

Deze bieden een nieuw perspectief op deze kunstenaars, door ze te sorteren op de gebruikte kleuren in plaats van op de kunststroming.

 

data visualisation et art

3 – Filosofie: Een visuele weergave van ideeën

De hier gepresenteerde gegevens zijn een directe afspiegeling van concepten uit het dagelijks leven. Ideeën worden gepresenteerd en geanalyseerd op basis van hun betekenis, duur en de gevoelens die ze oproepen. Nogmaals een interessant perspectief op een gemeenschappelijk onderwerp!

 

 

data visualisation et philosophie

4 – National Geographic: Cartografie

Deze visualisatie laat zien hoe verschillende geografen van 1915 tot nu hebben gewerkt om de wereld in kaart te brengen.

 

 

data visualisation et géographie

 

 

Door te laten zien hoe deze oude kaarten tot stand zijn gekomen, leiden deze beelden de lezers door de geschiedenis van de cartografie.

 

 

data visualisation et géographie

 

Ze helpen ons de enorme omvang van deze projecten en het uitdagende werk van geografen aan het begin van de vorige eeuw te begrijpen.

 

5 – Gastronomie in beeld

 

Hier is een leuk voorbeeld van een andere datavisualisatie die direct toepasbaar is op het dagelijks leven: de combinatie van eten en wijn.

 

data visualisation et gastronomie

 

 

6 – Datavisualisatie door middel van video

De visualisatie van gegevens kan vele verschillende vormen aannemen – hoewel de meeste zijn esthetisch aantrekkelijk, zijn het meestal statische beelden. Video’s kunnen echter ook worden gebruikt om gegevens weer te geven. Bekijk de volgende visualisatie voor alles wat je moet weten over de planeet Aarde:

 

 

 

7 – Literatuur en astronomie:

Deze visualisatie werd uitgeroepen tot een van de mooiste datavisualisaties van 2017.

 

Het combineert literatuur en astronomie op een uiterst originele manier: de eerste zin van een literair werk is altijd uniek.

 

De kunstenaar gebruikt hier de grammaticale structuur van de openingszinnen uit bekende werken als The Phantom of the Opera, Robinson Crusoe en Robin Hood, alsook de lengte en het ritme van de woorden, om voor elke zin een schema in de vorm van een sterrenstelsel te maken.

 

 

data visualisation et littérature

 

Bekijk de rest hier!

 

HET CREËREN VAN UW DATAVISUALISATIE:

 

Ook in een professionele context kunnen leuke en gebruiksvriendelijke datavisualisaties worden gebruikt. Laten we eens kijken naar een applicatie ontwikkeld door Toucan Toco: Toucan Cocotte. Deze aanvraag toont het aantal vrouwen dat in verschillende beroepen werkt.

 

 

exemple de tableau de bord

 

 

Het beeld bevat dezelfde soorten visuele elementen als in vorige voorbeelden: kleurrijke dashboards en indicatoren, maar ook een humoristische weergave van impactvolle informatie.

 

 

exemple de tableau de bord

 

 

Het drop-down menu aan de linkerkant stelt gebruikers in staat om verschillende onderwerpen te verkennen. Laten we eens kijken naar vrouwen in de tech-industrie!

 

exemple de tableau de bord

 

De gegevens zijn gemakkelijk te begrijpen dankzij de gebruikte kleurenpaletten en de duidelijkheid en eenvoud van de indicatoren die worden gebruikt om de informatie weer te geven: in een bepaalde periode, van 1970 tot 2011, kunnen we het exacte percentage vrouwen in elk technisch gerelateerd gebied zien.

 

Samengevat: het stelt ons in staat om in korte tijd veel te leren over een belangrijk onderwerp!

 

GEMEENSCHAPPELIJKE KENMERKEN VAN DEZE VISUALISATIES

 

Al deze datavisualisaties bevatten de volgende kenmerken:

  • Indicatoren: Deze tonen de hiërarchie en organisatie van een verzameling gegevens over een bepaald onderwerp. Zij belichten de belangrijkste informatie.
  • Eenvoud: De informatie is duidelijk. “Een beeld is duizend woorden waard“. De lezer begrijpt de informatie onmiddellijk.
  • Bondigheid: De boodschap is kort en duidelijk en er is geen onnodige informatie zichtbaar.
  • Originaliteit: verschillende soorten gegevens, die op het eerste gezicht los van elkaar lijken te staan, worden verzameld en weergegeven op een manier die de lezer een nieuw perspectief op het onderwerp biedt. Visualisatie #7 is hier een goed voorbeeld van.
  • Kleur: om de aandacht van de lezer te vestigen op de belangrijkste informatie, worden duidelijke en gemakkelijk te begrijpen kleurenpaletten gebruikt.
  • Esthetiek: De graphics zijn levendig, goed ontworpen en aangenaam om naar te kijken.

 

Al deze visualisaties zijn ook zeer informatief. Lezers kunnen snel meer te weten komen over de beschikbare informatie. Sommige visualisaties laten lezers nog verder in interactie gaan met de gegevens die hun worden gepresenteerd.

 

Datavisualisatie biedt een leuke nieuwe kijk op de inhoud die op het eerste gezicht oninteressant of onbegrijpelijk lijkt. Deze zeven voorbeelden laten ons zien dat de enige echte grens uw verbeelding is!

 

🤓 Denk je dat je een dataviz expert bent? Probeer onze quiz eens! Om (nog) meer te leren, ga hierheen!

 

 

Charles Miglietti, mede-oprichter @toucantoco

 

OVER TOUCAN TOCO…

 

Toucan Toco werd opgericht in 2014 door Charles Miglietti, Kilian Bazin, Baptiste Jourdan en David Nowinsky. Zij waren van mening dat alleen deskundige analisten in staat waren om gemakkelijk toegang te krijgen tot de prestatiegegevens van het bedrijf en besloten om een nieuwe discipline, Data Storytelling, te gebruiken om informatie toegankelijker te maken en besluitvormingsprocessen te vergemakkelijken.

 

 

 

See a demo

See a demo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *