Back to Home

10 stappen om een dashboard te maken in 2019

DEFINITIE VAN EEN DASHBOARD

Definitie: in business intelligence worden in bedrijven dashboards gebruikt om de ruwe gegevens te visualiseren om ze zo toegankelijker en begrijpelijker te maken. Het geeft betekenis aan deze gegevens. Om dit te doen, maakt het gebruik van verschillende visuele representaties en verschillende soorten van data prioritering.

 

Het samenvoegen van belangrijke gegevens helpt om de efficiëntie te verhogen en betere beslissingen te nemen. Het is een effectieve manier om een real-time of vertraagde weergave van de inzet van uw activiteit te hebben.

 

De plotselinge technologische evolutie in het verzamelen en vastleggen van gegevens heeft ertoe geleid dat bedrijven duizenden terabytes aan gegevens hebben opgeslagen die niet langer noodzakelijk zijn voor experts en analisten.

 

Dashboards of datavisualisatie zijn tegenwoordig essentieel in bedrijven omdat ze dit probleem oplossen.  Visueel informeren door middel van grafieken en datavisualisaties biedt het bedrijf een ongeëvenaarde ervaring in het verzamelen van informatie.

 

Wat brengt ons bij de vraag hoe we een goed dashboard kunnen maken? Er is geen specifiek model van een perfect dashboard dat aan alle beroepen kan worden aangepast.

 

“Het maken van een dashboard is bovenal een methode om toe te passen.

 

WELKE METHODE TE GEBRUIKEN OM EEN DASHBOARD VOOR UW BEDRIJF TE MAKEN?

 

Stap 1: De kern van de zaak

 

Een bedrijfsdashboard is één enkel scherm met de belangrijkste indicatoren. Het idee is om tot de essentie te komen en de indicatoren te selecteren die het meest relevant zijn voor uw bedrijf. Je eerste missie is het verkrijgen van een globale visie op je activiteit.

 

De Excel-tabbladen of secundaire menu’s in andere datavisualisatietools stellen u in staat om uw onderwerpen te verdiepen en verder te gaan in granulariteit.

 

 

 

Stap 2: Reageer op bedrijfskwesties

 

Begin met het definiëren van uw zakelijke behoeften en het aanpassen aan uw publiek. Welke gegevens hebben betrekking op een specifiek commercieel probleem? Alle organisaties en beroepen zijn verschillend. De configuratie van uw dashboard binnen uw bedrijf zal afhangen van deze factoren.

 

Maak een scherm of tabblad voor elk van deze kwesties. De gebruiker wil niet alle informatie kennen die in het bedrijf beschikbaar is. Hij wil een visie die is aangepast aan zijn beroep en zijn problemen.

 

Het is aan u om upstream wat werk te doen om te begrijpen wat het management of uw team verwacht. Vergeet niet dat veel gegevens openbaar beschikbaar zijn in de nationale bedrijfsdatabank of andere databases. Ze stellen u in staat uw publiek een volledig overzicht te bieden.

 

Stap 3: Actiepunten creëren

 

Het maken van een dashboard is een evolutionair proces. Uw projecten, uw afdeling en uw bedrijf evolueren. Een goede datavisualisatie stelt bedrijven in staat om zichzelf te projecteren en hun behoeften te verfijnen. Neem regelmatig punten met je targets en controleer met hen of hun indicatoren nog steeds bruikbaar zijn.

 

Een indicator moet altijd een potentiële reactie van uw publiek genereren.

 

Bijvoorbeeld: een daling van het aantal bezoekers van een website genereert direct een reactie van een marketingafdeling. De gegevens kunnen worden geactiveerd, het onthult een verschijnsel. Dit is wat een goed dashboard is.

 

Stap 4: Definiëren van prestatie-indicatoren

 

Hoe kiest u uw indicatoren?

 

Het kiezen van de verkeerde indicatoren is een veel voorkomend risico voor bedrijven. Een indicator moet worden afgestemd op de algemene strategie van de onderneming of afdeling. Het moet worden uitgevoerd aan de hand van duidelijke en haalbare doelstellingen.

 

Als u het mis heeft over het definiëren van indicatoren, loopt u het risico dat u uw teams afleidt van hun doelstellingen en dat u slechte beslissingen neemt.

 

Om een indicator op uw dashboard te laten passen, moet deze begrijpelijk zijn en aangepast aan de mensen die er toegang toe hebben. Het moet ook vergelijkbaar en gecontextualiseerd zijn.

 

Een omzet heeft geen enkele betekenis als deze niet wordt vergeleken met het voorgaande jaar of met die van een concurrent. We moeten deze logica met al haar indicatoren behouden en ons in de plaats stellen van ons publiek.

 

Stap 5: Een mobiel dashboard maken

 

Hoe verbruikt uw publiek zijn informatie?

 

De meeste gebruikers gebruiken hun rapportage op een computer. Mobiele personeelsleden zoals managers, besluitvormers en vertegenwoordigers zijn echter voortdurend op verplaatsing buiten de kantoren. Zij moeten in volledige mobiliteit toegang hebben tot uw dashboard.

 

Dashboards zijn interactieve tools, toegang hebben tot deze tools vanaf uw tablet betekent dat u uw gegevens kunt manipuleren met uw vingertoppen, uw visualisaties kunt aanraken om meer details te onthullen, vanuit de hoofdinterface naar de verschillende categorieën kunt navigeren en ze vooral kunt demonstreren tijdens uw presentaties en afspraken.

 

 

 

HOE VERTEL JE EEN VERHAAL MET JE DASHBOARD?

 

Ons brein bestaat uit drie delen. Als we ervaringen hebben of een verhaal vertellen, worden dezelfde delen van onze hersenen geactiveerd. De neocortex legt de link tussen rede en emotie. Onze beslissingen worden daarom beïnvloed door onze emoties.

 

 

 

De uitdaging om een dashboard te maken is dan ook om duidelijk en impactvol te zijn…. door op de emotie te spelen!

 

Goede sprekers gebruiken hun ervaringen en gevoelens om een feit of feit te presenteren. Het geven van context aan uw toespraak zal u helpen om de aandacht van uw publiek te trekken. Toon empathie!

 

Hoe maak je een “goed” deskundig dashboard? Hoe vertel je een verhaal met je gegevens?

 

Stap 6: Werken aan de vertrouwdheid van de gegevens

 

Als uw data-analyse is gebaseerd op een data-universum dat uw gesprekspartners kennen, zullen zij ontvankelijker zijn voor de berichten die u aan hen communiceert.

 

Het is aan u om voorbeelden te nemen, vergelijkingen te maken in betrekking tot de cultuur van uw publiek. Verlaat de gebaande paden en presenteer uw gegevens door te werken aan de context en de boodschap die ze overbrengen.

 

Stap 7: Een snelle lezing vergemakkelijken

 

Moe van het nooit begrijpen van andermans dashboards? Doe niet hetzelfde.

 

Hoe gemakkelijker de gegevens te lezen zijn, hoe sneller ze begrepen worden. De besluitvorming wordt dan vergemakkelijkt. Lezers zijn niet altijd bekend met het formaat van de gegevens die aan hen worden gepresenteerd. Het is daarom belangrijk om informatie toegankelijk te maken.

 

Wat zijn de beste dashboardontwerpen en waarom?

 

Deze vraag wordt vaak gesteld. Maar bedrijfsdashboards presenteren te vaak tientallen indicatoren en grafieken die een publiek verliezen. Hou het simpel: één grafiek = één boodschap. Presenteer een idee, een visualisatie voor een scherm. Verspreid uw ideeën over meerdere dia’s.

 

Stap 8: Scenario van de gegevens

 

Vertel een verhaal. De gegevens zijn gemaakt om uw boodschap te ondersteunen, het is niet de focus van uw argumentatie. Om een verhaal, script en contextualisatie van uw gegevens te vertellen.

 

Werk aan uw kleuren, legendes en commentaar bij de les. Zo kan uw publiek zichzelf projecteren en de gegevens integreren.

 

Stap 9: Uw publiek begrijpen

 

Bij de voorbereiding van uw data-analyse-rapport is het essentieel om de juiste vragen te stellen en u in de plaats te stellen van uw publiek.

 

Komen dit kanaal en de rapportagetools overeen met de berichten die ik wil overbrengen? Is deze grafiek intuïtief genoeg om mijn bericht in te voeren? Is deze indicator voldoende om de informatie te begrijpen?

 

Stap 10: Een eenvoudige en vooruitstrevende pedagogie

 

De angst voor cijfers en gegevens bij onze contacten is vaak een belemmering voor een goed begrip van de rapportage. Ruim deze problematiek uit de baan met datavisualisatie. Soms moet uw publiek zich begeleid voelen. De oplossing: laat de pedagogie zien en gebruik data storytelling om te schitteren tijdens uw presentatie.

 

Dopen Jourdan, mede-oprichter @ Toucan Toco

 

 

 

OVER TOUCAN TOCO…

Onze missie: om via pedagogie complexe ruwe data om te zetten in Dataviz en interactieve verhalen. We creëren een softwarecategorie: Data StoryTelling.

 

Onze gebruikers: De beroepen van de afdelingen Marketing, Productie, Financiën, Human Resources of Sales van grote organisaties.

 

Van 4 partners tot 80 medewerkers in 3 jaar tijd, zijn we zelf gefinancierd dankzij het vertrouwen van meer dan 10 key account klanten, voor 200 projecten, waaronder Renault, Total, Axa, BPCE, EDF, JCDecaux, Téréos, Psa, Marques Avenue, lvmh, Euler Hermes, Vinci, DCNS, BIC, BIC, sncf, seb, Moët Hennessy, La Banque Postale, enz…..

 

De kleine apps van Toucan zijn mobiel, eenvoudig te gebruiken, eenvoudig in te stellen, geïntegreerd in bestaande informatiesystemen en gericht op operationele uitmuntendheid in HR, marketing, financiën, verkoop en algemeen management.

 

See a demo

See a demo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *