Back to Home

Reporting 2019: mobiel, customisable en agile

In 2018 was er zowel een technologische als culturele verandering in het omgaan met data. Vanuit een technologisch perspectief zijn projecten rond datapreparatie en datastructurering nu succesvol. Ook zijn er meer innovatieve leveranciers en technologieën, waardoor het makkelijker is een goede oplossing te vinden. De culturele verschuiving is te zien in de opkomst van de chief data officer. Het zijn ontwikkelingen hun weerslag hebben op organisaties en hun omgang met reporting.

 

 

Computable ExpertBaptiste Jourdan

 

 

Baptiste Jourdan
Data Storytelling expert & Founder Toucan Toco, Toucan Toco . Expert van Computable voor de topics Business Analytics en Big data.

Hele profiel

 

Wat zijn ontwikkelingen die in 2019 bepalend zullen zijn voor reporting in bedrijven?

 

 

  • Realtime-data voor realtime-beslissingen

 


Grote organisaties hebben doorgaans zoveel data dat het een tot vier maanden kost om deze data geschikt te krijgen voor gebruik. Dit is waarom reporting in sommige organisaties als nutteloos wordt beschouwd. De informatie die vrijkomt, is gedateerd en niet relevant meer. Om iedereen een stap voor te zijn, moet reporting in 2019 realtime zijn. Reporting-oplossingen moeten databronnen aanboren om live-visualisaties te tonen zodat gebruikers precies zien wat er op dit moment binnen hun afdeling gebeurt en op basis daarvan de juiste beslissingen kunnen nemen.

 

 

  • De mogelijkheid om open data te integreren met interne databronnen en IoT

 

 

 

Er zijn miljarden verbonden objecten en deze zullen alleen maar toenemen. Deze objecten zorgen ook voor nieuwe vragen. Bijvoorbeeld: hoe maak je data uit twintig tot vijftig connected databronnen inzichtelijk met een enkele toepassing? Datavisualisatie en reporting vormen hierop het antwoord.

 

Ook proberen grote organisaties databronnen te integreren om een beter beeld te krijgen van hun activiteiten. De meeste retailers zijn bijvoorbeeld geïnteresseerd in de impact van het weer op de resultaten van hun winkels. Een platform waarmee je, afhankelijk van je rol en positie, alle data kunt verzamelen en visualiseren, zal een van de zaken zijn waar bedrijven in 2019 de meeste behoefte aan zullen hebben.

 

 

  • Data storytelling wint terrein ten koste van data-exploratie

gegevensfotokaart

In plaats van business intelligence (bi)-tools voor reporting, kijken organisaties in 2019 vaker naar data storytelling. Bi-tools zijn gemaakt voor experts en data-analisten en doorgaans lastig te gebruiken. Aan de andere kant is er data storytelling, ontwikkeld voor een bredere doelgroep. Het biedt sales, marketing, hr, finance en professionals op iedere andere afdeling, de mogelijkheid om snel en eenvoudig relevante inzichten te krijgen.

 

Want al werken ze op dezelfde afdeling, dan nog hebben een cmo en een campagnemanager niet dezelfde rapportagebehoeften. Data storytelling zorgt ervoor dat medewerkers alleen die data te zien krijgen die belangrijk is voor hun rol in de organisatie. Betere informatie afgestemd op de specifieke gebruiker.

 

 

  • Predictive reporting

 

Welke data je ook hebt, organisaties willen de voorspellende waarde hiervan benutten. Niet alleen om kansen te pakken, maar ook om risico’s te beperken. Wat zou er gebeuren als bedrijf X, Y of Z deze nieuwe productlijn zou introduceren? Hoe zou onze financiële positie eruit zien als we investeren in een ander bedrijf of een nieuwe service?

 

Bedrijven als Prevision.io ontwikkelen geavanceerde algoritmes die zijn te gebruiken met reporting tools. Hiermee voorspellen organisaties risico’s en kansen die ze anders nooit zouden hebben ontdekt. In 2019 neemt het gebruik van predictive reporting toe en helpt het organisaties de juiste beslissingen te nemen die direct invloed hebben op hun resultaten, op korte en lange termijn.

 

 

  • Mobiele reporting en offline-toegang zijn need to haves

 

 

 

Medewerkers zijn flexibeler dan ooit in de locatie waar zij werken. Daarom moeten zij overal en altijd, online en offline via een mobiel device toegang hebben tot rapportages. Dit is waarom mobiele rapportages en offline-toegang niet langer alleen handig zijn om te hebben, maar een must. SaaS-solutionproviders die dit aanbieden, geven het antwoord op deze behoefte van organisaties aan mobiliteit.

 

 

  • Agile implementatie

 

Er zijn vrijwel geen bedrijven meer die geduldig twaalf tot achttien maanden willen wachten voordat hun reporting-oplossing is geïmplementeerd. Ze willen direct beschikken over inzichten. Dit betekent dat agile implementaties van maximaal een halfjaar toenemen en ook in 2019 aan populariteit blijven winnen. Implementaties volgens de agile methode zijn niet alleen sneller, maar volgens het ‘Chaos Report’ van de Standish Group, ook succesvoller.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *