Back to Home

4 regels om KPI’s te bouwen die zinvol zijn!

De implementatie van effectieve KPI’s – essentiële prestatie-indicatoren – is een van de belangrijkste aandachtspunten van grote ondernemingen. Maar welke indicatoren moeten er dan worden ingevoerd? Hoe vindt u uw weg door de bergen aan beschikbare gegevens?

In dit nieuwe artikel ontdekt u het:

 

  • Waarom is het definiëren van KPI’s essentieel voor het succes van uw bedrijf?
  • Technieken die u kan leren om zo uw eigen indicatoren kunnen in te stellen
  • Hoe KPI’s te gebruiken als een hulpprogramma voor uw medewerkers

 

Peter Drucker, beschouwd als een van de oprichters van Modern Management, zei:


“Je kunt niet controleren wat je niet kunt meten.”

 

U kunt niet weten waar de indicator van uw succes is geplaatst zonder het definiëren van doelstellingen en duidelijke richtlijnen.

 

KPI’S, EEN BELANGRIJKE SUCCESFACTOR IN UW BEDRIJF

 

Wat is een KPI?

 

Definitie: Een KPI is een prestatie-indicator voor uw bedrijf. Deze indicator is dus gekwantificeerd en maakt het mogelijk om de doeltreffendheid van een actie ten opzichte van de vastgestelde doelstellingen te controleren. Een KPI kan verschillende vormen aannemen: omzetgroei, verzuimpercentage of marktpenetratiegraad.

 

De twee categorieën van kernprestatie-indicatoren:

 

Er zijn over het algemeen twee soorten indicatoren binnen teams. De eerste zijn nauw verbonden met de activiteit van de dienst of het bedrijf – de activity metrics.

 

Enkele voorbeelden: het aantal medewerkers dat is opgeleid in nieuwe werkmethoden, het aantal producten dat de afdeling Onderzoek en Ontwikkeling in de eerste zes maanden van het jaar heeft geproduceerd.

 

De tweede categorie van indicatoren betreft de impact van uw acties op uw markt – impact metrics.

 

Enkele voorbeelden: uw marktaandeel binnen een bepaalde productcategorie, de verkoop van uw producten op een e-commerce platform of het aantal afmeldingen voor uw dienst.

 

DEFINIEER UW KPI’S: EEN VERPLICHTE STAP

Définir ses KPIs

 

KPI’s zijn nuttig voor alle afdelingen van een bedrijf. Ze zijn de eerste stap om uw activiteit te beheren, uw positionering ten opzichte van de concurrentie te analyseren en te bepalen wat er moet worden verbeterd.

 

Stap 1: Bepaal de behoefte waaraan ze beantwoorden

 

Voorbeeld: Ik moet mijn verkoop het hele jaar door analyseren.

 

  • Is mijn verkoop over een bepaalde periode gestegen?
  • Wil ik deze prestatie vergelijken met de omzet van vorig jaar over dezelfde periode?
  • Wil ik de details van mijn verkoopproduct per product zien of wil ik de prestaties van mijn verkopers van geval tot geval bekijken?

 

Het upstream denken is essentieel, het moet verder worden ontwikkeld om relevante indicatoren efficiënt te kunnen identificeren.

 

Stap 2: De indicatoren moeten worden afgestemd op de strategie en doelstellingen van de onderneming.

 

Voorbeeld: Als u uw omzet in het volgende kwartaal met 15% wilt verhogen, moeten de geselecteerde indicatoren u helpen om de succesfactoren van uw strategie te identificeren.

 

Stap 3: De indicatoren moeten u voorzien van actieplannen.

 

Een indicator die niet werkbaar is, zal nutteloos zijn.

 

Voorbeeld: Met de gekozen indicatoren kunt u direct zien welke actie u moet ondernemen. Uw omzet is met 20% gestegen. Uw gegevens laten u toe te weten waarom: de gekozen

 

indicatoren zullen acties onthullen om verder te gaan (of te stoppen) om zo de verkoop te verhogen.

 

Samengevat: als uw indicatoren voldoen aan specifieke behoeften, zullen ze noodzakelijkerwijs worden afgestemd op uw doelstellingen en strategie, wat u actiepunten oplevert.

 

Een advies: meet alleen wat u nodig heeft om uw kwartaal- en jaardoelstellingen te beheren.

 

Voel je vrij om je ideeën te delen, je indicatoren te bespreken en hun relevantie te evalueren. Ook uw medewerkers moeten zich betrokken voelen bij dit creatieve proces. Zij zullen immers een afspiegeling zijn van hun dagelijkse werk.

 

KPI’S: INFORMATIE DELEN!

KPIs : partagez l'information

 

De door u en uw medewerkers ingestelde indicatoren moeten de olie van uw motor zijn. Ze zijn een onmisbaar onderdeel voor het goed functioneren van uw team.

 

Creëer een educatieve sfeer voor iedereen

 

De mogelijkheid om uw vooruitgang te meten aan uw doelstellingen stelt u in staat om informatie te delen en iedereen op één lijn te brengen met hetzelfde doel.

 

Deze doelstellingen dragen bij tot het stimuleren van gesprekken en maken vergaderingen nuttiger. U heeft concrete gegevens en resultaten te presenteren.

 

Deze indicatoren zijn ook een manier om de kwaliteit van het werk van een werknemer te beoordelen. Het is daarom een goede gelegenheid om de teams te ondersteunen bij het bereiken van de volgende doelstellingen.

 

In dit verband wordt u er aan herinnerd hoe belangrijk pedagogie en de manier van communiceren is: toon empathie!

 

Van autonomie naar meer verantwoordelijkheid

 

Uw medewerkers hebben autonomie nodig in hun werk. Voor de meesten van hen, hebben ze je niet de hele dag achter hen nodig.

 

De implementatie van relevante indicatoren gaat deze richting uit: u schenkt ze verantwoordelijkheid. Ze zullen zich dan betrokken voelen en zich inzetten om de best mogelijke resultaten te bereiken.

HET BETERE IS DE VIJAND VAN HET GOEDE…

Klein aandachtspuntje. Wanneer we met veel gegevens werken, hebben we de neiging om het aantal te controleren indicatoren te vermenigvuldigen. Het betere is de vijand van het goede. Veel rapporten worden overladen met gegevens en het is niet eenvoudig om elk van de gepresenteerde indicatoren te begrijpen.

 

Het opbouwen van een rapportagesysteem betekent dat u zich de vraag stelt over de relevantie van het aantal te presenteren KPI’s om zo ieders aandacht te trekken.

 

In een vorig artikel hebben we al aandacht besteed aan de kwestie van de rapportering: Hoe kiest u de juiste grafiek voor uw rapportering?

 

Vandaag de dag zijn er een groot aantal Business Intelligence tools die u in staat stellen om de gegevens eenvoudigweg te aggregeren om ze snel leesbaar en begrijpelijk te maken.

 

Houd er rekening mee dat deze KPI’s slechts een manier zijn om te begrijpen wat werkt en wat niet werkt om zo snel de juiste beslissingen te nemen. Neem de tijd om ze te gebruiken, te begrijpen en hieruit te leren voor het verbeteren van uw strategie.

 

Human Resources: wat zijn de tien stappen om in 2019 een dashboard te maken?

 

Baptiste Jourdan, mede-oprichter @Toucan Toco

 

OVER TOUCAN TOCO…

 

Onze missie: om via pedagogie complexe ruwe data om te zetten in Dataviz en interactieve verhalen. We creëren een softwarecategorie: Data StoryTelling.

 

Onze gebruikers: De beroepen van de afdelingen Marketing, Productie, Financiën, Human Resources of Sales van grote organisaties.

 

Van 4 tot 80 medewerkers in 3 jaar tijd, zijn we zelf financierend dankzij het vertrouwen van meer dan 100 key account klanten, voor 200 projecten, waaronder Renault, Total, Axa, BPCE, EDF, JCDecaux, Téréos, Psa, Marques Avenue, lvmh, Euler Hermes, Vinci, DCNS, BIC, BIC, sncf, seb, Moët Hennessy, La Banque Postale, enz…..

 

De Small Apps van Toucan zijn mobiel, eenvoudig te gebruiken, eenvoudig in te stellen, geïntegreerd in bestaande informatiesystemen en gericht op operationele uitmuntendheid in HR, marketing, financiën, verkoop en algemeen management.

See a demo

See a demo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *